SUPERPRZEPIS

Kurczak miodowo-limonkowy z salsą z ananasa

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Kurczak miodowo-limonkowy z salsą z ananasa Więcej zdjęć (5)

Soczysty pieczony kurczak w marynacie limonkowej z dodatkiem miodu, do tego orzeźwiająca salsa z ananasa to prosta propozycja na weekendowy rodzinny obiad :D

Składniki:

Kurczak miodowo-limonkowy z salsą z ananasa

 

Sposób przygotowania:

Kurczak miodowo-limonkowy z salsą z ananasa
Kurczaka myjemy, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem. W miseczce łączymy ze sobą miód, sok i skórkę z limonki z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, startym imbirem i posiekaną chilli – mieszamy aż miód się rozpuści. Następnie dodajemy kurkumę – mieszamy raz jeszcze. Tak przygotowaną marynatą zalewamy kurczaka i marynujemy go minimum godzinę (najlepiej całą noc).

Kurczaka wyjmujmy z marynaty (marynatę zachowujemy) i przekładamy do posmarowanego lekko olejem naczynia żaroodpornego. Kurczaka przykrywamy szczelnie folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Kurczaka pieczemy godzinę.

W międzyczasie ananasa obieramy, usuwamy twardy środek i kroimy w kostkę. To samo robimy z awokado. Cebulkę czerwoną kroimy w drobniutką kostkę, chilli siekamy. Pokrojonego ananasa, awokado, cebulkę i chilli przekładamy do miseczki, skrapiamy sokiem z limonki i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru, dodajemy kolendrę – mieszamy i odstawiamy.

Kurczaka wyjmujemy, ściągamy folię i smarujemy go marynatą- wstawiamy ponownie do piekarnika na kolejne 20-30 minut, aż nabierze pięknego złotego koloru. Kurczaka wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 10 minut aby mięso odpoczęło. Kurczaka kroimy na kawałki, serwujemy z salsą ananasową i np. ryżem jaśminowym.

Smacznego.
Kurczak miodowo-limonkowy z salsą z ananasa
Kurczaka myjemy, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem.
Kurczak miodowo-limonkowy z salsą z ananasa
W miseczce łączymy ze sobą miód, sok i skórkę z limonki z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, startym imbirem i posiekaną chilli – mieszamy aż miód się rozpuści. Następnie dodajemy kurkumę – mieszamy raz jeszcze.
Kurczak miodowo-limonkowy z salsą z ananasa
Tak przygotowaną marynatą zalewamy kurczaka i marynujemy go minimum godzinę (najlepiej całą noc). Kurczaka wyjmujmy z marynaty (marynatę zachowujemy) i przekładamy do posmarowanego lekko olejem naczynia żaroodpornego. Kurczaka przykrywamy szczelnie folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Kurczaka pieczemy godzinę.
Kurczak miodowo-limonkowy z salsą z ananasa
W międzyczasie ananasa obieramy, usuwamy twardy środek i kroimy w kostkę. To samo robimy z awokado. Cebulkę czerwoną kroimy w drobniutką kostkę, chilli siekamy. Pokrojonego ananasa, awokado, cebulkę i chilli przekładamy do miseczki, skrapiamy sokiem z limonki i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru, dodajemy kolendrę – mieszamy i odstawiamy.