Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Wuzetka z mascarpone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pyszne ciasto, które smakuje całej mojej rodzinie. Wuzetka z mascarpone jest idealnym rodzinnym deserem.

Wuzetka z mascarpone Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wuzetka z mascarpone

 

  • Biszkopt kakaowy:
  • 6 jajek rozmiar
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2,5 łyżki kakao
  • 3 łyżki oleju

 

  • poncz
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/2 cytryny

 

 

  •  Krem:
  • 500 ml śmietany 30%
  • 300 g sera na serniki z wiaderka
  • 200 g mascarpone
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 1/2 szklanki wody
  • 3/4 szklanki cukru pudru

 

  • Polewa czekoladowa:
  • 200 g czekolady mlecznej
  • 125 ml śmietany 30%

Sposób przygotowania:

Wuzetka z mascarpone
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywno dodając cukier puder i cukier waniliowy. Następnie dodajemy po jednym żółtku stale miksując. Kolejno dodajemy porcjami wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia miksując na najniższych obrotach. Na koniec dodajemy kakao oraz olej i delikatnie miksujemy. Blachę 24x37 wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i wyrównujemy, wkładamy na 25 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Sprawdzamy patyczkiem czy biszkopt jest upieczony. Wyciągamy i chwile przestudzamy, obracamy biszkopt na drugą stronę ściągając papier do pieczenia, przekrawamy go wzdłuż na pół. Przygotowujemy poncz: Z cytryny wyciskamy sok – uważamy by nie było pestek, dodajemy cukier puder oraz ciepłą wodę i dokładnie mieszamy. Powstałym ponczem nasączamy biszkopt. Przygotowujemy krem: W wodzie namaczamy żelatynę, kiedy napęcznieje podgrzewamy ją w kąpieli wodnej. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, następnie dodajemy porcjami ser i mascarpone. Na koniec dodajemy ciepłą żelatynę i miksujemy do połączenia.Dolną nasączoną część biszkoptu przekładamy do formy, makadamy krem i przykrywamy drugą częścią. Delikatnie dociskamy by równo rozłożyć krem. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy śmietanę dokładnie mieszamy. Polewę wylewamy na wierzch ciasta i wkładamy do lodówki na około 4 godziny. 
Wuzetka z mascarpone
przygotowujemy kakaowe ciasto na biszkopt
Wuzetka z mascarpone
pieczemy biszkopt który odwracamy po przestygnięciu
Wuzetka z mascarpone
na nasączony biszkopt wykładamy masę serową
Wuzetka z mascarpone
na wierzch ciasta wylewamy przygotowaną śmietanę