Sposób przygotowania:
Włoski placek z ricottą i migdałami
Z białek ubić sztywną pianę, odstawić do lodówki.
Do drugiej miski wyłożyć miękkie masło, dodać cukier, sól, cukier waniliowy, żółtka, ricottę, krótko zmiksować. Dodać zmielone migdały, mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sok z cytryny, jeszcze raz zmiksować. Przełożyć pianę z białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do tortownicy o średnicy 22 cm, wyrównać, wierzch posypać płatkami migdałowymi.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec do suchego patyczka, ok. 55 min.
Do drugiej miski wyłożyć miękkie masło, dodać cukier, sól, cukier waniliowy, żółtka, ricottę, krótko zmiksować. Dodać zmielone migdały, mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sok z cytryny, jeszcze raz zmiksować. Przełożyć pianę z białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do tortownicy o średnicy 22 cm, wyrównać, wierzch posypać płatkami migdałowymi.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec do suchego patyczka, ok. 55 min.