dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 273]

Włoski placek z ricottą i migdałami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo migdałowe ciasto pochodzące z Włoch. Ciut ciężkie ale ładnie wyrośnięte. Lekko słodkie, wilgotne ciasto. W trakcie jedzenia wyczuwa się smak i strukturę mielonych migdałów.

Włoski placek z ricottą i migdałami

Składniki:

Włoski placek z ricottą i migdałami

ciasto

  • 100 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 4 duże jajka
  • 250 g ricotty
  • 150 g mielonych migdałów
  • 130 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ok. 3-4 łyżki płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Włoski placek z ricottą i migdałami
Z białek ubić sztywną pianę, odstawić do lodówki.

Do drugiej miski wyłożyć miękkie masło, dodać cukier, sól, cukier waniliowy, żółtka, ricottę, krótko zmiksować. Dodać zmielone migdały, mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sok z cytryny, jeszcze raz zmiksować. Przełożyć pianę z białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do tortownicy o średnicy 22 cm, wyrównać, wierzch posypać płatkami migdałowymi.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec do suchego patyczka, ok. 55 min.