Sposób przygotowania:
Placek drożdżowy z migdałami
Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru i poczekać, aż zrobią się płynne. Dodać łyżkę letniego mleka i dwie łyżki mąki. Odstawiłam na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pozostałe składniki ciasta przełożyć do misy miksera, dodać wyrośnięty rozczyn i wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Miskę z ciastem nakryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość jeszcze przez chwilę je wyrabiać, ale już ręcznie na stolnicy. A następnie przełożyć je do wysmarowanej masłem foremki 24x36 cm. Foremkę z ciastem nakryć lnianą ściereczką i odstawić do ponownego wyrastania.
Na wyrośnięte ciasto zetrzeć na wiórki mocno schłodzone masło, płatki migdałów rozsypać równą warstwą, a całość posypać drobnym cukrem. Blaszkę z ciastem wstawić do nagrzanego do 170ºC piekarnika i piec 30 minut.
Upieczone przestudzić w blaszce, a następnie przełożyć na kuchenną kratkę.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość jeszcze przez chwilę je wyrabiać, ale już ręcznie na stolnicy. A następnie przełożyć je do wysmarowanej masłem foremki 24x36 cm. Foremkę z ciastem nakryć lnianą ściereczką i odstawić do ponownego wyrastania.
Na wyrośnięte ciasto zetrzeć na wiórki mocno schłodzone masło, płatki migdałów rozsypać równą warstwą, a całość posypać drobnym cukrem. Blaszkę z ciastem wstawić do nagrzanego do 170ºC piekarnika i piec 30 minut.
Upieczone przestudzić w blaszce, a następnie przełożyć na kuchenną kratkę.
misia5
anemon