anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Placek drożdżowy z migdałami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Bardzo smaczny maślano - drożdżowy placek z pysznie chrupiącą migdałową skórką, z tych co lepiej smakują jak wyglądają.

Placek drożdżowy z migdałami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placek drożdżowy z migdałami

 

 

  • PONADTO:

 

  • migdały w płatkach – 100 g
  • cukier drobny – 100 g
  • masło schłodzone – 70 g
  • cynamon – 1/4 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Placek drożdżowy z migdałami
Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru i poczekać, aż zrobią się płynne. Dodać łyżkę letniego mleka i dwie łyżki mąki. Odstawiłam na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pozostałe składniki ciasta przełożyć do misy miksera, dodać wyrośnięty rozczyn i wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Miskę z ciastem nakryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość jeszcze przez chwilę je wyrabiać, ale już ręcznie na stolnicy. A następnie przełożyć je do wysmarowanej masłem foremki 24x36 cm. Foremkę z ciastem nakryć lnianą ściereczką i odstawić do ponownego wyrastania.

Na wyrośnięte ciasto zetrzeć na wiórki mocno schłodzone masło, płatki migdałów rozsypać równą warstwą, a całość posypać drobnym cukrem. Blaszkę z ciastem wstawić do nagrzanego do 170ºC piekarnika i piec 30 minut.

Upieczone przestudzić w blaszce, a następnie przełożyć na kuchenną kratkę.
Placek drożdżowy z migdałami
Miskę z ciastem nakryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia.
Placek drożdżowy z migdałami
Gdy ciasto podwoi swoją objętość jeszcze przez chwilę je wyrabiać, ale już ręcznie na stolnicy.
Placek drożdżowy z migdałami
A następnie przełożyć je do wysmarowanej masłem foremki.
Placek drożdżowy z migdałami
Upieczone przestudzić w blaszce, a następnie przełożyć na kuchenną kratkę.

Tagi:

placek ciasto