VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Tort migdałowo gruszkowy z orzechową polewą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Ciasto obłędnie migdałowe, wilgotne i puszyste. Do migdałów idealnie wkomponowała się konfitura gruszkowa i masa orzechowa. Wydawałoby się, że smaki do siebie nie będą pasowały a jest wręcz przeciwnie. Tort smakuje wybornie!

Tort migdałowo gruszkowy z orzechową polewą

Składniki:

Tort migdałowo gruszkowy z orzechową polewą

 

  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki migdałów w płatkach
  • 1 szklanka cukru
  • 5 ml olejku migdałowego
  • 2 łyżki likieru kokosowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Dodatkowo:
  • 500 ml śmietany 36%
  • 2 opakowania fixu do śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 250 g konfitury gruszkowej
  • 560 g masy orzechowej
  • Płatki migdałowe do dekoracji

Sposób przygotowania:

Tort migdałowo gruszkowy z orzechową polewą
Biszkopt: Mąki – pszenną i ziemniaczaną przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Migdały mielimy na drobny pył. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywną pianę z 2 łyżkami cukru.

W osobnej misce ubijamy żółtka z resztą cukru (do momentu powstania żółtej gładkiej i puszystej konsystencji). Do żółtek dodajemy mąki z proszkiem, zmielone migdały, olejek migdałowy, likier kokosowy i 5 łyżek ubitych białek. Wszystko miksujemy do połączenia składników.

Wyłączamy mikser i dokładamy resztę ubitych białek. Mieszamy silikonowa szpatułką, bardzo delikatnie. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto.

Pieczemy w nagrzanym do 170*C piekarniku (funkcja góra -dół) przez 35-45 minut.

Po wyjęciu z piekarnika tortownicę upuszczamy z wysokości 50 cm na podłogę, wstawiamy do wyłączonego ciepłego piekarnika. Zabieg ten sprawi, że biszkopt nie opadnie.

Po wystudzeniu kroimy na 3 blaty. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej.

Na paterze układamy pierwszy krążek biszkoptu. Smarujemy go konfiturą gruszkową. Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i fixu. Połowę wykładamy na konfiturę gruszkową. Dociskamy drugim blatem ciasta.

Równomiernie na wierzchu smarujemy resztą śmietany, dociskamy 3 plackiem.

Masę orzechową delikatnie podgrzewamy w kąpieli wodnej, po to aby ładnie rozprowadziła się na cieście. Wylewamy ją na wierzch ciasta. Górę dekorujemy płatkami migdałowymi. 



Tagi:

orzechy tort