Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Tarta "wspomnienie lata"

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Krucha tarta z kremem mascarpone i sezonowymi owocami, smakiem i wyglądem przywołuje lato. Każdy się na nią skusi.

Tarta "wspomnienie lata" Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tarta "wspomnienie lata"

Ciasto:

  • 1 pełna szklanka mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 100 g zimnego masła
  • szczypta soli

Krem mascarpone:

  • 200 g śmietanki 30% (bardzo mocno schłodzonej)
  • 150 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru

Owoce:

 

  • Dodatkowo:
  • kolorowa posypka do ciast (można pominąć)

Sposób przygotowania:

Tarta "wspomnienie lata"

Przygotowanie ciasta:

Tarta "wspomnienie lata"
Mąka, cukry oraz zimne masło w trakcie siekania

Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać sól, cukry oraz pokrojone na kawałki masło. Wysiekać.

Zagniatanie ciasta:

Tarta "wspomnienie lata"
Kopiec z mąki, cukru i masła z wbitym do środka jajkiem

Uformować kopiec, wbić jajko. Zagnieść jednolite ciasto, owinąć dokładnie w folię spożywczą i odłożyć na 40 minut do lodówki.

Wykładanie formy ciastem:

Tarta "wspomnienie lata"
Kruche ciasto nakłute widelcem przed upieczeniem

Rozwałkować ciasto na podsypanej mąką stolicy. Przenieść za pomocą wałka do formy do tart o średnicy 26 cm. Formę wylepić ciastem, pamiętając, aby ciasto wystawało ponad jej brzegi. Ponakłuwać ciasto widelcem i piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wystudzić.

Przygotowanie kremu:

Tarta "wspomnienie lata"
Ubita na sztywno śmietana z serkiem mascarpone

Śmietankę ubić na sztywno. Stopniowo, ciągle miksując dodawać serek mascarpone. Wsypać cukier puder, całość przez chwilę zmiksować.

Napełnianie ciasta kremem:

Tarta "wspomnienie lata"
Krem mascarpone na ostudzonym, zapieczonym kruchym cieście

Krem wyłożyć szpatułką na ciasto. Wygładzić.

Kończenie tarty:

Tarta "wspomnienie lata"
Borówki i maliny wyłożone na gotową tartę

Wyłożyć owoce, na środku maliny, a dookoła borówki. Posypać posypką do ciast. Smacznego!