Sposób przygotowania:
Tarta "wspomnienie lata"Przygotowanie ciasta:
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać sól, cukry oraz pokrojone na kawałki masło. Wysiekać.
Zagniatanie ciasta:
Uformować kopiec, wbić jajko. Zagnieść jednolite ciasto, owinąć dokładnie w folię spożywczą i odłożyć na 40 minut do lodówki.
Wykładanie formy ciastem:
Rozwałkować ciasto na podsypanej mąką stolicy. Przenieść za pomocą wałka do formy do tart o średnicy 26 cm. Formę wylepić ciastem, pamiętając, aby ciasto wystawało ponad jej brzegi. Ponakłuwać ciasto widelcem i piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wystudzić.
Przygotowanie kremu:
Śmietankę ubić na sztywno. Stopniowo, ciągle miksując dodawać serek mascarpone. Wsypać cukier puder, całość przez chwilę zmiksować.
Napełnianie ciasta kremem:
Krem wyłożyć szpatułką na ciasto. Wygładzić.
Kończenie tarty:
Wyłożyć owoce, na środku maliny, a dookoła borówki. Posypać posypką do ciast. Smacznego!