Sposób przygotowania:
Wiśniak na bogatoBiszkopt
Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je na sztywna pianę z dodatkiem cukru. Do ubitej piany dodajemy kolejno po jednym żółtku, a następnie wodę.
Na samym końcu dodajemy na przemian olej i mąkę pszenną zmieszaną z proszkiem do pieczenia sodą oczyszczoną.
Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowana tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia. W stawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni i pieczemy około 30 minut.
W zależności od piekarnika czas ten może się wydłużyć, najlepiej sprawdzać metodą suchego patyczka.
Po wystudzeniu ścinamy cienką warstwę z wierzchu ciasta.
Budyń
Mieszamy kompot wiśniowy z syropem i odlewamy około pół szklanki które mieszamy z budyniem.
Pozostały płyn zagotowujemy i rozpuszczamy w nim galaretkę wiśniową. Ponownie zagotowujemy i wlewamy sok z budyniem intensywnie mieszając.
Powstały budyń studzimy.
ETAP 3:
Masło ucieramy z cukrem na puszysty krem, a następnie z dodawanymi po jednym żółtkami.
ETAP 4:
Masę kremową ucieramy z dodawanym po łyżce wystudzonym ale nie zimnym budyniem wiśniowym.
Na końcu dodajemy ubite na sztywno białka jaj i delikatnie mieszamy.
ETAP 5:
Gotowy krem wiśniowy układamy na biszkopcie i rozsmarowujemy równo.
Na kremie układamy wydrążone wiśnie pozostawiając odstępy.
ETAP 6:
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywna piane razem z cukrem pudrem, a następnie z żelatyną rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody.
Wyciskamy rozetki pomiędzy wiśniami i wstawiamy do lodówki aby śmietana stężała.
ETAP 7:
W 800 ml wrzątku rozpuszczamy galaretki wiśniowe i kiedy zaczną tężeć wlewamy na wierzch ciasta.
Ponownie wstawiamy do lodówki aby całkowicie stężały dopiero wtedy podajemy ciasto.
Justi2401