SUPERPRZEPIS

Wiśniak na bogato

  • 1
         
ocena: 4/5 głosów: 5
Wiśniak na bogato

Wzbogacona wersja ciasta które robiłam już wcześniej, ale teraz ma jeszcze lepszy smak i wizualnie też wygląda o wiele lepiej.

Składniki:

Wiśniak na bogato

Biszkopt

  • 3 jaja
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki wody

krem wiśniowy

  • 1,5 galaretki wiśniowej
  • 1 budyń i 3 łyżki budyniu waniliowego
  • 2 szklanki kompotu wiśniowego
  • 1 szklanka syropu wiśniowego
  • 3 jaja
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 kostka masła
  • 20 dag drążonych wiśni

Masa śmietankowa

Dodatkowo

  • 2,5 galaretki wiśniowe

Sposób przygotowania:

Wiśniak na bogato

Biszkopt

Wiśniak na bogato
Ścinamy cienką warstwę z wierzchu ciasta

Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je na sztywna pianę z dodatkiem cukru. Do ubitej piany dodajemy kolejno po jednym żółtku, a następnie wodę.

Na samym końcu dodajemy na przemian olej i mąkę pszenną zmieszaną z proszkiem do pieczenia sodą oczyszczoną.

Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowana tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia. W stawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni i pieczemy około 30 minut.

W zależności od piekarnika czas ten może się wydłużyć, najlepiej sprawdzać metodą suchego patyczka.

Po wystudzeniu ścinamy cienką warstwę z wierzchu ciasta.

Budyń

Wiśniak na bogato
Ugotowany budyń wiśniowy pozostawiamy aby wystygł

Mieszamy kompot wiśniowy z syropem i odlewamy około pół szklanki które mieszamy z budyniem.

Pozostały płyn zagotowujemy i rozpuszczamy w nim galaretkę wiśniową. Ponownie zagotowujemy i wlewamy sok z budyniem intensywnie mieszając.

Powstały budyń studzimy.

ETAP 3:

Wiśniak na bogato
Masło ucieramy z cukrem na puszysty krem

Masło ucieramy z cukrem na puszysty krem, a następnie z dodawanymi po jednym żółtkami.

ETAP 4:

Wiśniak na bogato
Do masy dodajemy ubite na sztywno białka

Masę kremową ucieramy z dodawanym po łyżce wystudzonym ale nie zimnym budyniem wiśniowym.

Na końcu dodajemy ubite na sztywno białka jaj i delikatnie mieszamy.

ETAP 5:

Wiśniak na bogato
Na kremie układamy wiśnie w odstepach

Gotowy krem wiśniowy układamy na biszkopcie i rozsmarowujemy równo.

Na kremie układamy wydrążone wiśnie pozostawiając odstępy.

ETAP 6:

Wiśniak na bogato
Pomiedzy wiśniami wyciskamy rozetki ze śmietany

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywna piane razem z cukrem pudrem, a następnie z żelatyną rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody.

Wyciskamy rozetki pomiędzy wiśniami i wstawiamy do lodówki aby śmietana stężała.

ETAP 7:

Wiśniak na bogato
Na wierzch ciasta wlewamy galaretki

W 800 ml wrzątku rozpuszczamy galaretki wiśniowe i kiedy zaczną tężeć wlewamy na wierzch ciasta.

Ponownie wstawiamy do lodówki aby całkowicie stężały dopiero wtedy podajemy ciasto.