Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Migdałowe ciasteczka z marmoladą różaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciasteczka z marmoladą różaną są świetne.

Migdałowe ciasteczka z marmoladą różaną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Migdałowe ciasteczka z marmoladą różaną

 

  • 2 szkl mąki tortowej
  • 25 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego
  • 10-15 dag marmolady różanej
  • 3-4 łyżki płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Migdałowe ciasteczka z marmoladą różaną
Mąki przesiać, wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać zimne masło i dokładnie posiekać. Następnie wlać żółtka, śmietanę, wyciśnięty sok z całej cytryny, aromat i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na pół godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 4-5 mm. Pociąć w paski o szerokości 8-9 cm, ułożyć marmoladę i ciasno zawinąć. Pokroić na 5-6 cm kawałki, ułożyć na blaszce, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać pokruszonymi płatkami migdałowymi. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 15 minut.
Migdałowe ciasteczka z marmoladą różaną
Z podanych składnikow szybko zagnieść ciasto
Migdałowe ciasteczka z marmoladą różaną
Rozwałkować pokroić w paski i ułożyć marmoladę
Migdałowe ciasteczka z marmoladą różaną
Zawinąć ciasno w rulon i pokroić na kawałki
Migdałowe ciasteczka z marmoladą różaną
Ułożyć na blaszce posmarować jajkiem i posypać płatkami migdałowymi

Tagi:

jajko jajka