cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Ricciarelli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ricciarelli to słodziutkie ciasteczka migdałowe pochodzące z Toskanii. a wypiekane w okresie Świąt Bożego Narodzenia.

Ricciarelli

Składniki:

Ricciarelli

 

  • 200 g cukru pudru
  • 220 g migdałów /słodkie i gorzkie po połowie/
  • 2 białka
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z migdałow
  • skórka otarta z połowy pomarańczy
  • ok. 100 g cukru pudru do podsypania

Sposób przygotowania:

Ricciarelli
-Migdały drobniutko zmielić dodając połowę cukru. -Białka ubić na sztywna pianę. - Dodać aromat, skórkę pomarańczową, cukier puder i zmielone migdały. -Składniki dobrze wymieszać drewnianą łyżką, umieścić w misce, przykryć foliąi wstawić na kilka godzin do lodówki. -Schłodzone ciasto przełożyć na blat obsypany obficie cukrem pudrem. -Uformować cienki wałek i pokroić go na 3 cm kawałki. -Uformować ciasteczka nadając im kształt rombu, obtoczyć je w cukrze i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. -Piec ok.15 minut w temp.ok.160 - 170st.C. Najbardziej smakują na drugi dzień z filizanka espresso.....