paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Wódka anyżowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Wódka o lekkim posmaku anyżu i goździków.

Wódka anyżowa

Składniki:

Wódka anyżowa

 

  • spirytus 2 litry
  • woda 4 szklanki
  • cukier 3-4 szklanki
  • goździki 3 g
  • anyż gwiazdki 3 g
  • anyż mielony 1/2 szklanki
  • skórka z pomarańczy 5 g

 

Sposób przygotowania:

Wódka anyżowa
Skórę pomarańczy sparzyć wrzątkiem, można ją pokroić na mniejsze kawałki. Do skórki dodać anyż oraz goździki , przełożyć do dużego słoja i wlać spirytus. Zakręcić, pozostawić na 4 dni najlepiej w słonecznym miejscu. Po 4 dniach zlać spirytus. Wodę dwukrotnie zagotować z cukrem i wystudzić. Do całkiem zimnej wody z cukrem wlewać bardzo powoli spirytus cały czas mieszając. Uzyskany alkohol przelać znów do słoja przecedzając przez watę i flanelkę. ponownie odstawić zakręcony słój na 6-7 tygodni. Później przelewamy do butelek i korkujemy lub zakręcamy.