p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Wołowe steki z sosem pieczeniowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Steki wołowe z makaronem, sosem i buraczkami

Wołowe steki z sosem pieczeniowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Wołowe steki z sosem pieczeniowym

 

  • 1/2 kg steków wołowych,
  • do smaku sól, pieprz, papryka,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 szt. kostki mięsne,
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej

 

Sposób przygotowania:

Wołowe steki z sosem pieczeniowym
Gotowe już pokrojone steki wołowe doprawiamy solą, pieprzem i papryką, steki obsmażamy lekko na 2 łyżkach oliwy aby puściły sok, podlewamy je 250 ml wrzącej wody, dodajemy 2 kostki mięsne i dusimy pod przykryciem 1,5 godziny, uzupełniając w razie potrzeby wrzącą wodą. 1 łyżeczkę skrobi rozpuszczamy w małej ilości wody i wlewamy do mięsa i zagotowujemy aż sos uzyska odpowiednią gęstość. Podajemy je z makaronem kartoflami, kaszą, z dodatkiem buraczków.
Wołowe steki z sosem pieczeniowym
Buraczki są doskonałym dodatkiem do steków wołowych
Wołowe steki z sosem pieczeniowym
steki dusimy pod przykryciem 1,5 godziny, uzupełniając w razie potrzeby wrzącą wodą