Sposób przygotowania:
Wołowe klopsiki w sosie pomidorowym z kukurydząETAP 1:
Umyte pieczarki drobno posiekać nożem lub przy użyciu rozdrabniacza. Wrzucić na patelnię i smażyć, aż woda z nich wyparuje. Ostudzone dodać do wołowiny. Mięso najlepiej zmielić samemu w domu na drobnym sitku. Ja przepuściłam je przez maszynkę dwa razy. Dodać pozostałe składniki, czyli rozgnieciony czosnek, jajko, natkę pietruszki, sól i pieprz.
ETAP 2:
Mięso dokładnie wymieszać, a jeśli będzie zbyt rzadkie można dodać łyżkę bułki tartej. Uformować małe kuleczki i smażyć na rumiano z każdej strony. Ściągnąć z patelni i odłożyć.
ETAP 3:
Pomidorom naciąć nożem krzyżyki, zanurzyć we wrzątku i po minucie zmienić wodę na zimną. Ściągnąć skórkę i pokroić w kostkę, usuwając twardy środek. Dodatkowo wyjęłam całą wodnistą część z nasionami i przecedziłam przez sitko, żeby nie było pestek.
Na patelni, na której smażyły się klopsiki, wrzucić drobno posiekaną dymkę i rozgnieciony czosnek.
ETAP 4:
Do podsmażonej dymki, dołożyć skrojone pomidory. Chwilę podsmażyć, po czym dodać koncentrat pomidorowy, sok spod pomidorów i dobrze doprawić. Kiedy pomidory zaczną się rozpadać i przypominać sos, wsypać kukurydzę. Dołożyć klopsiki i dusić wszystko jeszcze przez 15 min. Przed podaniem można posypać świeżo posiekanym szczypiorkiem. Smacznego :)
Jagodowa
Mniam1
Dziękuję i polecam :)
Magdalena88