Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Wołowina w sosie własnym z fasolką szparagową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Długo duszone i miękkie mięso wołowe do tego pyszna fasolka szparagowa, kapary i czerwone wino. Danie idealne na obiad, pyszne z kaszą lub ryżem.

Wołowina w sosie własnym z fasolką szparagową Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Wołowina w sosie własnym z fasolką szparagową

 

  • 75 dag dobrej jakości wołowiny bez kości
  • 25 dag fasolki szparagowej żółtej
  • 25 dag fasolki szparagowej zielonej
  • 2 łyżki odsączonych kaparów z zalewy octowej
  • 1/2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
  • 2 łyżki przyprawy do wołowiny
  • sól, świeżo zmielony pieprz kolorowy, świeżo zmielony pieprz czarny
  • olej do smażenia
  • woda

Sposób przygotowania:

Wołowina w sosie własnym z fasolką szparagową
1. Mięso umyć, osuszyć na ręczniku papierowym, pokroić w sporą kostkę, obsmażyć na rumiano na rozgrzanym oleju po 5 minut z każdej strony. Gdy mięso się smaży doprawić je przyprawą do wołowiny, solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem (sporą ilością).

2. Zalać wodą tak by przykryła całość, dolać wina, wrzucić kapary. Dusić na bardzo wolnym ogniu pod przykryciem przez 1,5 godziny od czasu do czasu mieszając (do miękkości mięsa). Jeżeli woda wyparowuje należy ją uzupełnić.

3. Gdy mięso będzie miękkie wrzucić obraną i pokrojoną na pół lub trzy części fasolkę. Gotować przez około 15 minut do miękkości fasoli.

4. Sos doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem kolorowym. Dokładnie wymieszać. Łyżkę skrobi wymieszać z odrobiną wody, i ciągle mieszając zawartość garnka wlać do sosu. Całość zagotować. Smacznego!
Wołowina w sosie własnym z fasolką szparagową
Pyszne danie z wołowiną i fasolką szparagową