anecia04

anecia04

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 79]

Wstążki ze szparagami w pesto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Moździerz w mojej smacznej kuchnii sprawdził się jak na pierwszy raz doskonale :)

Wstążki ze szparagami w pesto

Składniki:

Wstążki ze szparagami w pesto

 

  • 4 gniazdka tagliatelle szpinakowe
  • 1/2 pęczka szparagów zielonych
  • 50 g parmezanu (na pesto i do dekoracji)
  • natka pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Wstążki ze szparagami w pesto
- Makaron gotujemy według wskazań na opakowaniu.
- Umyte szparagi, od których odcinamy stwardniałe końcówki, gotujemy al dente na parze.
- W moździerzu ucieramy 2 ząbki czosnku ze szczyptą soli. Dodajemy umyte i osuszone liście pietruszki, starty parmezan oraz stopniowo oliwę, aby uzyskać gęsty, grudkowaty sos. Pesto przekładamy do miski.
- Gorący makaron dodajemy do pesto, delikatnie mieszamy. Dekorujemy główkami zielonych szparagów oraz płatami parmezanu.
Zapraszam na mój blog www.mojasmacznakuchnia.bloog.pl