tumilek

tumilek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 145]

Wypasione ciasteczkowe kokilki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu deser z herbatnikami, krówką, śmietanką, dżemem, batonikiem i pralinką.

Wypasione ciasteczkowe kokilki Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Wypasione ciasteczkowe kokilki

Na kokilki

  • 20 herbatników
  • 1,5 łyżki masła roślinnego
  • 3 krówki
  • 60 g dżemu malinowego
  • 2 łyżki śmietanki lub mleczka w tubce
  • 1 baton twix (75 g)
  • 1 pralinka toffi

Sposób przygotowania:

Wypasione ciasteczkowe kokilki
1) Herbatniki lekko kruszymy (możemy wspomóc sobie butelką lub wałkiem do ciasta).

2) Masło rozpuszczamy w rondelku, odstawiamy do ostygnięcia, wlewamy do herbatników, łączymy i wysypujemy na dno kokilek (zostawiamy trochę do posypania na górę).

3) Na herbatniki wykładamy dżem i śmietankę.

4) Batoniki drobno kroimy i układamy na śmietance.

5) Na śmietankę ponownie kładziemy dżem i posypujemy herbatnikami.

6) Na herbatnikach kładziemy śmietankę i pokrojoną na mniejsze kawałki krówkę (po 1,5 krówki na kokilkę).

7) Na koniec pralinkę przekrajamy na pół i układamy na środek kokilki po połowie pralinki.

8) Pieczemy przez ok. 10-15 minut w 220 stopniach.

Z podanych składników wychodzą dwie kokilki o średnicy 19 cm.
Wypasione ciasteczkowe kokilki
Masło rozpuszczamy w rondelku, odstawiamy do ostygnięcia, wlewamy do herbatników, łączymy i wysypujemy na dno kokilek (zostawiamy trochę do posypania na górę).
Wypasione ciasteczkowe kokilki
Na herbatniki kładziemy dżem i śmietankę.
Wypasione ciasteczkowe kokilki
Batoniki kroimy na mniejsze kawałeczki i układamy na śmietance.
Wypasione ciasteczkowe kokilki
Na batonikach ponownie kładziemy dżem malinowy.
Wypasione ciasteczkowe kokilki
Posypujemy rozkruszonymi herbatnikami.
Wypasione ciasteczkowe kokilki
Na koniec kładziemy śmietankę, pokrojoną krówkę i po połowie pralinki na kokilkę.