SUPERPRZEPIS

Wyśmienite babeczki z jeżynami

  • 15
  • zewa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15
Wyśmienite babeczki z jeżynami Więcej zdjęć (4)

Wyśmienite babeczki z jeżynami. Wspaniały dodatek do kawy i herbaty.

Składniki:

Wyśmienite babeczki z jeżynami

 

  • 1 szk jeżyn ( u mnie małe )
  • 2 jajka ( M )
  • 16 g cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • 125 ml oleju rzepakowego
  • 80 ml mleka 3/2%
  • 50 ml maślanki naturalnej
  • 250 g mąki pszennej typ 500
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder do oprószenia

 

Sposób przygotowania:

Wyśmienite babeczki z jeżynami
Jeżyny opłukać i zostawić na sitku do odcieknięcia wody. Do miski wlać mleko, maślankę, olej i wsypać oba cukry i wymieszać. Następnie dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i szybko wymieszać ( ja używam widelca ). Ciasto rozdzielić do foremek włożonych do blachy na muffinki. Na wierzch ułożyć jeżyny lekko dociskając do ciasta. Babeczki piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 165 stopni. Po upieczeniu babeczki wyjąć na kratkę jeśli są w silikonowych foremkach i przestudzić. Lekko oprószyć cukrem pudrem.
Wyśmienite babeczki z jeżynami
przygotowac ciasto i opłukane jeżyny ...............
Wyśmienite babeczki z jeżynami
foremki napełnić ciastem i rozłożyć jeżyny
Wyśmienite babeczki z jeżynami
babeczki piec przez 30 minut w nagrzanym piekarniku

Tagi:

jajko jajka