SUPERPRZEPIS

Wytrawne marchewkowe muffiny

  • 1
  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 15
Wytrawne marchewkowe muffiny Więcej zdjęć (5)

Marchewkę uwielbiam pod każda postacią. Muffiny jadam tylko wytrawne więc i taka wersja powstała. Wyszły mocno marchewkowe i do tego zdrowe.

Składniki:

Wytrawne marchewkowe muffiny

 

  • babeczki:
  • 3/4 szklanki mąki pszennej typ 650
  • sól, pieprz, ognista mieszanka przypraw
  • 1/3 szklanki jogurtu greckiego
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 jaj0o
  • 1 szklanka marchewki nie ubitej ( startej oczka średnie )
  • 3 łyżki oleju
  • 1 /2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • krem marchewkowy
  • 1 serek kremowy naturalny
  • 2 marchewki duże ugotowane
  • 1 łyżeczka płaska żelatyny

Sposób przygotowania:

Wytrawne marchewkowe muffiny
Marchewkę do kremu użyłam od rosołu, zmiksowałam ją blenderem. Żelatynę moczę w łyżce zimnej wody, wstawiam kubek go garnka z gorącą wodą żeby żelatyna rozpuściła się. Dodaję ją do pure marchewkowego. Wstawiam na noc do lodówki. Miksuję z serkiem naturalnym, doprawiam. Przekładam do rękawa cukierniczego i dekoruję babeczki. W jednej misce łącze składniki suche, w drugiej składniki mokre, razem z utarta marchewką na tarce. Składniki mokre wlewam do suchych i mieszam. Wylewam do foremek od muffinek do wysokości 3/4. Z porcji wyszło 6 babeczek. Piekę temp 180 stopni 20-25 minuy
Wytrawne marchewkowe muffiny
marchewka obrana i starta na tarce jarzynowej
Wytrawne marchewkowe muffiny
składniki suche potrzebne do zrobienia babeczek
Wytrawne marchewkowe muffiny
składniki mokre potrzebne do zrobienia babeczek
Wytrawne marchewkowe muffiny
ciasto na babeczki przełozone do foremek do muffinek