Elficzna

Elficzna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 454]

Marchewkowe Muffiny Elfi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszny domowy deser - muffiny marchewkowe

Marchewkowe Muffiny Elfi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Marchewkowe Muffiny Elfi

 

  • 2 marchewki
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukry
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • 3/4 szklanki oleju
  • pół łyżeczki soli
  • 3 jajka
  • łyżeczka płaska cynamonu
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • Krem:
  • 150g masła
  • 3-4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki serka śmietankowego Danio

Sposób przygotowania:

Marchewkowe Muffiny Elfi
Marchew obieram i ścieram na tarce na grubych oczkach. Wsypuję do miski. Dodaję mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, sodę i cukier waniliowy. Wstępnie mieszam a następnie dodaję jaja, olej, cynamon i mieszam całość łyżką. Nawet nie brudzę miksera - raz dwa miesza się zwyczajnie łyżką. Nalewam do papierowych foremek i piekę w rozgrzanym piekarniku ok 20-25 minut w temp 180C aż się pięknie zarumienią. Po upieczeniu lekko studzę Krem: masło - dość miękkie, lekko rozpuszczam w mikrofalówce wlewam do miksera i dodaję stopniowo cukier puder. Miksuję na pełnych obrotach, dodaję serek i ciągle po trochu dodaję cukier puder. Powstałą masa musi być dość gęsta. Gotową masę nakładam na babeczki. Część masy można pofarbować np na niebiesko barwnikiem spożywczym.
Marchewkowe Muffiny Elfi
marchew po obraniu i opłukaniu trę na tarce
Marchewkowe Muffiny Elfi
w misce mieszam wszystkie suche składni a następnie dodaje mokre
Marchewkowe Muffiny Elfi
mieszam energicznie ręką aż powstanie gładka masa
Marchewkowe Muffiny Elfi
miksuję miękkie masło z cukrem pudrem i serkiem na krem