aginaa

aginaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1085]

Marchewkowe muffiny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

pyszne marchewkowe muffinki.......

Marchewkowe muffiny Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Marchewkowe muffiny

 

  • 1,5 szklanki startej marchewki,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • oleju więcej niż 0,5 szklanki, ale mniej niż 3/4 szklanki :)
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 3 jajka,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka sody.

Sposób przygotowania:

Marchewkowe muffiny
Pamiętajcie by nie dawać więcej marchewki, bo wtedy cisto będzie za ciężki i wyjdzie Wam zakalec. Mierząc ilość marchewki, nie upychajmy jej w szklance, ma to być 1,5 szklanki nie ugniecionej marchewki :)W jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, sodę, sól oraz cynamon. W drugiej misce roztrzepujemy jajka i powoli wlewamy oleju, cały czas mieszając. Przesypujemy powoli suche składniki do mokrych i mieszamy. Na końcu dodajemy marchewkę. Ciasto przelewamy do papilotek 3/4 objętości. Dobrze jest umieścić papilotki w blaszce na muffinki. Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach.
Marchewkowe muffiny
sceramy na tarce marchewke
Marchewkowe muffiny
w jednej misce mieszamy suche składniki
Marchewkowe muffiny
ubijamamy jajka i dodajemy olej
Marchewkowe muffiny
ciasto przelewamy do muffinek