mrtoszka

mrtoszka

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Wytrawne muffiny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Wyjątkowo smaczne i bardzo sycące wytrawne muffiny, idealne na śniadanie, do piwa, na imprezę i jako zwykła przekąska.

Wytrawne muffiny Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Wytrawne muffiny

 

  • 2,5 szklanki mąki
  • 3 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 2 szczypty soli
  • opcjonalnie inne przyprawy - pieprz, ostra lub słodka papryka, oregano itp.

 

  • czerwona papryka, ostra czerwona papryczka, ogórki konserwowe i cebula; w wersji dla mięsożerców - dodatkowo kiełbasa

Sposób przygotowania:

Wytrawne muffiny
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawami w dużej misce. W oddzielnym naczyniu dokładnie roztrzepać jajka, połączyć je z mlekiem, jogurtem i olejem. Dodatki drobno pokroić i wymieszać w misce z mąką. Mokre składniki przelać do miski z suchymi (nie odwrotnie!) i zamieszać tylko do połączenia się wszystkich składników (wszelkie grudki mile widziane). Ciasto przełożyć do foremek, napełniając je do 2/3 wysokości. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piec ok. 30 minut (do tzw. suchego patyczka). Przed końcem pieczenia można posypać muffiny startym żółtym serem i piec aż do jego roztopienia.
Wytrawne muffiny