Sposób przygotowania:
Wytrawne pączki z kukurydzą i groszkiem
Drożdże mieszamy z cukrem, 3 łyżkami wody i 2 łyżkami mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Kiedy wyrosną dodajemy je do pozostałej przesianej mąki. Dosypujemy sól i dokładamy masło. Zagniatamy ciasto dolewając ciepłą wodę.
Gładkie i elastycznie wałkujemy na grubość 5 mm. Foremką wycinamy kółka. Na połowę nakładamy po łyżeczce groszku z kukurydza i odrobinę parmezanu. Przykrywamy pozostałym ciastem. Mocno zlepiamy brzegi.
Smażymy z obu stron na złoty kolor. Gotowe przekładamy na papierowy ręcznik.
Możemy także nakładać farsz na wycięte krążki i formować z nich pączki. Będziemy mieć pewność, że nie rozkleją się podczas smażenia.
Gładkie i elastycznie wałkujemy na grubość 5 mm. Foremką wycinamy kółka. Na połowę nakładamy po łyżeczce groszku z kukurydza i odrobinę parmezanu. Przykrywamy pozostałym ciastem. Mocno zlepiamy brzegi.
Smażymy z obu stron na złoty kolor. Gotowe przekładamy na papierowy ręcznik.
Możemy także nakładać farsz na wycięte krążki i formować z nich pączki. Będziemy mieć pewność, że nie rozkleją się podczas smażenia.
SylaUla
halina
sammakko
marietta
szpileczka
sammakko
Zapraszam do przetestowania. Ciasto nie zawiera jajek i mleka więc jest twardsze niż w tradycyjnych pączkach ale polane sosem czosnkowym mięknie i prawie rozpływa się w ustach.