justynak223

justynak223

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1232]

Z czerwoną soczewicą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Można dodać inne kiełki zamiast lucerny.

Z czerwoną soczewicą

Składniki:

Z czerwoną soczewicą

 

  • szklanka czerwonej soczewicy w połówkach
  • kostka bulionu warzywnego
  • żółta papryka
  • marchewka
  • 2 pomidory
  • 5 łyżek marynowanej cebuli perłowej
  • pół małej główki sałaty rzymskiej
  • 10dag kiełków lucerny

 

  • SOS: 7 łyżek oliwy
  • 5 łyżek soku pomidorowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • sok z dużej cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • bazylia, sól i pieprz

 

Sposób przygotowania:

Z czerwoną soczewicą
Soczewicę opłukać, zalać 1/2 l wody, dodać kostkę bulionową i zagotować. Marchewkę obrać, opłukać, pokroić w kosteczkę i dodać do soczewicy. Gotować razem 8 minut, aż soczewica będzie miękka i wchłonie prawie cały bulion.Osączyć i ostudzić. Paprykę i pomidory pokroić w kostkę. Wymieszać z soczewicą. Dodać cebulę. Z sałaty wybrać środkowe liście. Większe pokroić i wymieszać z sałatką.Oliwę połączyć z sokiem pomidorowym, cytrynowym i sosem sojowym. Doprawić roztartym czosnkiem, posiekaną bazylią, solą i pieprzem. Sałatkę wymieszać z sosem i posypać kiełkami.