ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1004]

Z czerwonej fasoli smalec-smarowidło

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smalec - smarowidło jest idealnym zamiennkiem masła a zwłaszcza różnych margaryn, posmarowane pieczywo smakuje bardzo dobrze.

Z czerwonej fasoli smalec-smarowidło Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Z czerwonej fasoli smalec-smarowidło

 

  • fasola czerwona ziarna 1/2 kg,
  • woda 1,5 ltra do gotowania,
  • ziele angielskie 4 sztuki,
  • liście laurowe 2 sztuki,
  • kostka rosołowa 1 sztuka,
  • cebula 3 sztuki,
  • tłuszcz z gęsi 2 łyżki,
  • ząbki czosnku 6 sztuk,
  • majeranek 3 łyżki,
  • papryka ostra 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Z czerwonej fasoli smalec-smarowidło
Ziarna czerwonej fasoli moczyć w zimnej wodzie całą noc, rano wodę wylać, wsypać fasolę do szybkowara, wlać 1,5 ltra wody, dodać ziele angielskie, liście laurowe, kostkę rosołową, po zasyczeniu pary gotować 40 minut, zostawić do wystudzenia w szybkowarze, powiino być trochę wywaru, jeśli jest za dużo to odlać.

Cebule pokrojone podsmażyć na tłuszczu z gęsi na złocisto, dodać wyciśnięte ząbki czosnku, majeranek, paprykę ostrą, kucharka, podsmażać z 5 minut, co jakiś czas zamieszać.

Przestudzoną cebulę dodać z patelni do fasoli i blenderem zmiksować, przełożyć do miski i schować przykryte do lodówki.
Z czerwonej fasoli smalec-smarowidło
Czosnek z majerankiem dodać pod koniec aby czosnek się nie przypalił.
Z czerwonej fasoli smalec-smarowidło
Fasola powinna mieć trochę wywaru, nadmiar odlać.
Z czerwonej fasoli smalec-smarowidło
Wszystkie składniki dokładnie blenderem zmiksować.