Sposób przygotowania:
Z czerwonej fasoli smalec-smarowidło
Ziarna czerwonej fasoli moczyć w zimnej wodzie całą noc, rano wodę wylać, wsypać fasolę do szybkowara, wlać 1,5 ltra wody, dodać ziele angielskie, liście laurowe, kostkę rosołową, po zasyczeniu pary gotować 40 minut, zostawić do wystudzenia w szybkowarze, powiino być trochę wywaru, jeśli jest za dużo to odlać.
Cebule pokrojone podsmażyć na tłuszczu z gęsi na złocisto, dodać wyciśnięte ząbki czosnku, majeranek, paprykę ostrą, kucharka, podsmażać z 5 minut, co jakiś czas zamieszać.
Przestudzoną cebulę dodać z patelni do fasoli i blenderem zmiksować, przełożyć do miski i schować przykryte do lodówki.
Cebule pokrojone podsmażyć na tłuszczu z gęsi na złocisto, dodać wyciśnięte ząbki czosnku, majeranek, paprykę ostrą, kucharka, podsmażać z 5 minut, co jakiś czas zamieszać.
Przestudzoną cebulę dodać z patelni do fasoli i blenderem zmiksować, przełożyć do miski i schować przykryte do lodówki.