Weroniczka

Weroniczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 148]

Z kiełkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Sałatka dla tych, którzy liczą kalorie

Z kiełkami

Składniki:

Z kiełkami

 

  • 1 koper włoski
  • 1 marchewka
  • 2 jabłka
  • 5 łyżek kiełków rzodkiewki
  • 1 op. roszponki
  • 1 cebula
  • 4 łyżki octu jabłkowego
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • 5 dag. twardego żółtego sera

Sposób przygotowania:

Z kiełkami
Koper włoski oczyść, opłucz, potnij w bardzo cienkie plasterki. Marchewkę obierz, pokrój w zapałkę. Jabłka umyj i pokrój w cząstki. Wytnij środki z pestkami, a miąższ razem ze skórką pokrój w słupki. Liście roszponki umyj, cebulę obierz i grubo posiekaj.
Wszystkie rozdrobnione składniki przełóż do salaterki. Ocet utrzyj z solą i pieprzem. Stale ucierając, powoli dodawaj olej. Ubij na jednolity sos. Polej składniki w salaterce, pomieszaj. Przed podaniem posyp kiełkami i startym serem.