Z nutką orientu

  • 19
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Niesamowita głębia smaku i koloru.

Z nutką orientu

Składniki:

Z nutką orientu

 

  • krewetki tygrysie - 250 g
  • por - połowa
  • paluszki krabowe surimi - 3-4 sztuki
  • kiełki fasoli MUNG - Bonduelle
  • jogurt naturalny
  • sos rybny (THAI)
  • pieprz
  • masło - duża łyżka
  • ostra papryka w proszku - szczypta

 

Sposób przygotowania:

Z nutką orientu
Przepis ten jest moją odpowiedzią na danie użytkownika Sarenka, które to mnie zainspirowało https://gotujmy.pl/krewetki-krolewskie-w-porach,przepisy,80540.html :) Porcja dla dwóch osób. Krewetki po umyciu odłóż na ręcznik kuchenny i osusz je. Pozbądź się pancerzyków z ogonków. Na patelni rozpuść masło i dodaj krewetki. Po ok. minucie przewróć je na drugą stronę i oprósz dość obficie świeżo zmielonym pieprzem. Gdy lekko się podsmażą, podkręć ogień i wlej ok 2-3 łyżki sosu rybnego. Podduś ok minuty i dodaj pokrojonego w talarki pora. Teraz możesz ponownie zmniejszyć ogień, żeby wszystko się powoli dusiło. Dodaj kiełki - ok 1/3 małej puszki i podduś wszystko razem ok 2 minuty (aż sos odparuje). Na sam koniec dodaj pokrojone w plasterki surimi. Wszystko nie powinno trwać dłużej niż 10-15 minut. WAŻNE: Aby składniki się nie rozpadły nie mieszaj ich tylko POTRZĄSAJ patelnią. Jeśli dodasz za dużo sosu (sos jest słony!), dodaj odrobinę wody. Tak przyrządzone krewetki podałam z ryżem naturalnym i jogurtem naturalnym, oprószonym ostrą, czerwoną papryką.

Tagi:

sosy krewetki