justynak223

justynak223

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1232]

Zabajone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

pyszny i słodki sos na deser

Zabajone

Składniki:

Zabajone

 

 

  • 10 żółtek
  • 10 łyżek cukru
  • 400ml Marsali
  • czekolada deserowa

 

 

Sposób przygotowania:

Zabajone
Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka należy ubić z cukrem na jednolitą masę.Cały czas ubijając dodajemy porcjami wino. Delikatnie mieszamy powstałą masę. Miskę wstawiamy do garnka, w którym znajduje się wrzątek i delikatnie ubijamy na parze.Kiedy krem zgęstnieje zdejmujemy z ognia i jeszcze chwilę ubijamy. Gotowy nalewamy do miseczek i posypujemy po wierzchu tartą czekoladą, albo kakao. Można udekorować owocami.

Tagi:

czekolada