rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Zakwas na żurek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Recepturę otrzymałam od mamy, która robi najlepszy żurek na świecie:) Nawet mój nie jest do końca tak dobry jak jej, ale myślę że to kwestia doświadczenia i lat praktyki.

Zakwas na żurek Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zakwas na żurek

 

Sposób przygotowania:

Zakwas na żurek
Do glinianego garnka wsypać mąki oraz dodać skórkę. Całość zalać letnią wodą i pozostawić w cieple pod przykryciem na kilka dni. Po 4-5 dniach ściągnąć "kożuch". Zakwas przelewamy najpierw przez durszlak do podstawionego nowego garnka, a następnie z tegoż garnka przelewamy przez sitko do litrowego słoika lub do dwóch, trzech mniejszych. Odstawiamy do lodówki, gdzie może spokojnie poleżeć do miesiąca czasu. Ok. 0.5l zakwasu wystarcza do zrobienia 3l. żurku.
Zakwas na żurek
Zakwas na żurek według przepisu mojej Mamy