Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Buniowy zakwas na żurek :

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Wynik eksperymentowania z różnymi zakwasami .Nie lubiłam żurków bo zakwasy były z reguły za kwaśne .Robiłam próby z różnymi mąkami .

Buniowy zakwas na żurek : Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Buniowy zakwas na żurek :

 

  • 3/4 szklanki płatków owsianych
  • 1/4 szklanki mąki żytniej razowej
  • 2 szklanki letniej wody - przegotowanej
  • 2 małe listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 3 średnie ząbki czosnku
  • 1/2 piętki chleba razowego na zakwasie ( lub kawałek grubej skórki od kromki takiego chleba )

 

Sposób przygotowania:

Buniowy zakwas na żurek :
Płatki zmielić w młynku do kawy na mąkę .Zmieszać z mąką żytnią . Po woli dolać wodą rozrabiając ją z mąką tak by zrobiła się gęsta - gładka zawiesina . Dodać czosnek, liście laurowe , ziele angielskie . Na wierzchu ułożyć chleb. Kamionkę ( bo najlepiej robić w kamionkowym garnuszku lub szklanym słoiku )przykryć gazą i obwiązać by nie spadała . Ustawić w ciepłym miejscu ( temperaturze pokojowej ok. 23 * C ) .Po 4 dniach jest już gotowy . Zamieszać . Przecedzić przez gęste sito . Te pół litra zakwasu starcza na 2 litry żurku ( zależy jak kwaśny żurek kto lubi - ja dodaję do  4 szklanek wywaru + 1/2 szklanki słodkiej śmietanki ). Dla mnie jest to za dużo więc dzielę go na pół .Jedną część zużywam na bieżąco a drugą zamykam w słoiku i wstawiam do lodówki. Spokojnie może postać 2 tygodnie .
Buniowy zakwas na żurek :
Etap 1
Buniowy zakwas na żurek :
Etap 2
Buniowy zakwas na żurek :
Etap 3