Sposób przygotowania:
Zakwas na żurek
Mąkę wsypać do kamiennego garnka, wlać 1,5 litra ciepłej wody, włożyć czosnek i chleb.Zamieszać, przykryć i pozostawić na ok. 5dni. Przelać do zakręcanych butelek.Wstawić do lodówki.
Nie ma jak domowy zakwas na żurek i chleb
elzbieta8960
Agunia
Netka
Henia
Piekę chleb na tym właśnie zakwasie. Dzisiaj wstawię przepis, to zobaczysz. Chleb robię mieszany 2 części maki pszennej na 1 żytniej.Pozdrawiam!
Netka
O super!Balam sie,ze trzeba uzuc 100% zytniego a takiego nigdy jeszcze nie pieklam..Cos czuje,ze bedziemy mieli domowy zurek na swieta:)Co do zakwasu zukowego na chleb to rozne wlasnie opinie slyszalam ale w sumie dobrze ,ze na takim tez sie da upiec chleb:)Dwa w jednym:)
msewka
robertjankopp