Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: 101 pomysłów na kalarepkę

Zakwaszana jarzynka z kalarepki

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Jak tylko pojawia się młoda kalarepka i marchewka robię taką jarzynkę .

Zakwaszana jarzynka z kalarepki

Składniki:

Zakwaszana jarzynka z kalarepki

 

  • 2 kalarepki
  • 4 marchewki
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki usiekanego koperku
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • sok z cytryny do smaku

 

Sposób przygotowania:

Zakwaszana jarzynka z kalarepki
Kalarepki i marchewki obrać . Pokroić w kostkę , zalać wodą ( ok. 1,5 szklanki ) , lekko osolić i ugotować do miękkości ( ok. 20 minut ) .Dodać masło i koperek- chwilę podgrzewać delikatnie mieszając . Doprawić do smaku szczyptą cukru , solą i sokiem z cytryny .
Jarzynkę wyjmować łyżką cedzakową - można też zasypać mąką i zagęścić - ja wolę taką bez mąki . Jest kwaskowata - pyszna .