Sposób przygotowania:
Zakwaszana jarzynka z kalarepki
Kalarepki i marchewki obrać . Pokroić w kostkę , zalać wodą ( ok. 1,5 szklanki ) , lekko osolić i ugotować do miękkości ( ok. 20 minut ) .Dodać masło i koperek- chwilę podgrzewać delikatnie mieszając . Doprawić do smaku szczyptą cukru , solą i sokiem z cytryny .
Jarzynkę wyjmować łyżką cedzakową - można też zasypać mąką i zagęścić - ja wolę taką bez mąki . Jest kwaskowata - pyszna .
Jarzynkę wyjmować łyżką cedzakową - można też zasypać mąką i zagęścić - ja wolę taką bez mąki . Jest kwaskowata - pyszna .
MIUCCIA
jaNina
Tit
Babciagramolka
Uwielbiam kalarepkę - w sezonie zawsze kilka leży w lodówce .Robię ją na okrągło .Nawet na kolację .Jeszcze kilku przepisów na różne wersje kalarepki się doczekasz - jak mi tylko zdrówko pozwoli bo coś mnie ostatnio na polegiwanie bierze ( hi hi )