patunia87

patunia87

Złoty Ekspert
[Przepisów: 787]

Zapiekana sałatka tuńczyka w tortilli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna przystawka dla każdego, na imprezę, kolację czy obiad. Polecam jeść od razu z ulubionym sosem. Życzę smacznego.

Zapiekana sałatka tuńczyka w tortilli

Składniki:

Zapiekana sałatka tuńczyka w tortilli

 

  • 4 duże tortillę
  • 1 puszka tuńczyka (stek) w oleju lub w wodzie
  • 1/2 cebuli
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 6 rzodkiewek
  • 10 dag sera żółtego
  • 2 łyżki ketchupu
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zapiekana sałatka tuńczyka w tortilli
Tuńczyka odcedzamy z zalewy (ja używam stek). Następnie natkę pietruszki, rzodkiewki, cebulę drobno siekam. Dodaję do tuńczyka. Ser żółty trę na tarce o grubych oczkach. Dodaję przyprawy, ketchup. Mieszam całość.

Formę do tarty wykładam tortilla tak, by brzegi lekko wystawały (tworząc charakterystyczne fale). Farsz dziele na 4 porcje. 

Każda przekładam na tortillę. Posypuję tartym serem. Piekę ok 5-7 minut w 200 stopniach.

Podaję odrazu.