EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 264]

Zapiekane awokado z jajkiem i szynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 150
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciekawa propozycja na udane śniadanie w zdrowym stylu. Awokado zapiekane z jajkiem, pachnącą szynką, z dodatkiem aromatycznego, świeżego szczypiorku sprawdzi się również w postaci imprezowej przystawki.

Zapiekane awokado z jajkiem i szynką

Składniki:

Zapiekane awokado z jajkiem i szynką

 

  • 2 awokado
  • 4 jajka
  • 100 g szynki wędzonej
  • sok z połowy cytryny
  • 4 łyżki świeżego posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka oleju
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

Zapiekane awokado z jajkiem i szynką

ETAP 1:

Awokado przekroić na pół, pozbawić pestek i lekko łyżką poszerzyć miejsce po pestce wyciągając część miąższu. Środek awokado skropić sokiem z cytryny.

ETAP 2:

Do każdego zagłębienia awokado wbić jajko, oprószyć solą, pieprzem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 12-16 minut aż białko się zetnie.

ETAP 3:

Szynkę pokroić w kostkę i przesmażyć na rozgrzanym oleju.

ETAP 4:

Gotowe awokado podawać posypane szczypiorkiem i szynką.