SUPERPRZEPIS

Zapiekane awokado z kaszą jaglaną

  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 17
Zapiekane awokado z kaszą jaglaną Więcej zdjęć (3)

Kaszę jaglaną łączyłam już w sałatkach z awokado, czy filetem. Tym razem dla odmiany to awokado napełniłam kaszą. Filet podnosi wartość odżywczą, a suszone pomidory doskonale orzeźwiają przygotowane nadzienie

Składniki:

Zapiekane awokado z kaszą jaglaną

SKŁADNIKI:

Sposób przygotowania:

Zapiekane awokado z kaszą jaglaną

ETAP 1

Zapiekane awokado z kaszą jaglaną
ugotowaną kaszę studzimy

Kaszę jaglaną gotujemy na sypko. Gotową studzimy (niekoniecznie całkiem).

ETAP 2

Zapiekane awokado z kaszą jaglaną
Umyte i osuszone mięso kroimy w kostkę

Filet z kurczaka kroimy w kostkę. Następnie oprószamy go przyprawami i smażymy do miękkości. Suszone pomidory kroimy w paseczki.

ETAP 3

Zapiekane awokado z kaszą jaglaną
Składniki farszu mieszamy i przyprawiamy

Do przestudzonej kaszy dodajemy przygotowane mięso, pomidory i natkę pietruszki. Całość mieszamy doprawiając do smaku i dodając olej spod pomidorów.

ETAP 4

Zapiekane awokado z kaszą jaglaną
Przygotowujemy owoce awokado

Awokado przekrawamy na połowę i wyjmujemy z nich pestki. Naciętą część skrapiamy sokiem z cytryny.

ETAP 5

Zapiekane awokado z kaszą jaglaną
Przygotowanym nadzieniem napełniamy owoce

Tak przygotowane owoce napełniamy jaglanym farszem. Owoce przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy około 15 minut w 170°C.
Podajemy na ciepło.