Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Jajko a'la cocotte zapiekane w awokado

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jajko zapieczone w awokado, z dodatkiem szynki, szczypiorku, papryki i kiełków to pomysł na pożywne i szybkie śniadanie na ciepło.

Jajko a'la cocotte zapiekane w awokado

Składniki:

Jajko a'la cocotte zapiekane w awokado

 

Sposób przygotowania:

Jajko a'la cocotte zapiekane w awokado

Przygotowanie awokado

Jajko a'la cocotte zapiekane w awokado
Awokado obieramy i kroimy na dwie połówki

Awokado obieramy, kroimy na pół, wyrzucamy pestkę. Obcinamy nieco dół, aby awokado stało stabilnie.

ETAP 2:

Jajko a'la cocotte zapiekane w awokado
Do otworu po pestce w awokado wkładamy kawałek szynki

Plaster szynki kroimy na pół. Kawałkami szynki wykładamy otwór po pestce w awokado.

ETAP 3:

Jajko a'la cocotte zapiekane w awokado
W otwór po pestce wysłany szynką ostrożnie wbijamy jajko

W otwór po pestce wysłany szynką ostrożnie wbijamy jajko. Jajko posypujemy solą i pieprzem oraz posiekanym szczypiorkiem, na wierzch wykładamy paseczek papryki.

Awokado układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st.C na ok.15 minut. Optymalnie białko jajka powinno być ścięte, a żółtko płynne.

Przed podaniem na naszym awokado układamy odrobinę kiełków.