Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Zapiekane pomidory z kurką i zacierkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Orzechy, natka i czosnek to smaki Gruzji, jednak to samo połączenie świetnie się sprawdza w naszej kuchni.

Zapiekane pomidory z kurką i zacierkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekane pomidory z kurką i zacierkami

 

Sposób przygotowania:

Zapiekane pomidory z kurką i zacierkami
Czyste kurki kroimy na drobno i podsmażamy na maśle. Po około 10 minutach dodajemy orzechy, natkę i ugotowaną al dente zacierkę. Doprawiamy solą i pieprzem, chwilę razem dusimy. Pomidorom ścinamy czubki i wydrążamy, układamy ściętą częścią do dołu aby wypłynął nadmiar soku. Można również lekko naciąć wzdłuż aby skórka pękała w kontrolowany sposób. Do lekko ostudzonej masy dodajemy starty ser i dokładnie mieszamy. Taką masą napełniamy pomidory. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 160 stopni i zapiekamy około 15 - 20 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Zapiekane pomidory z kurką i zacierkami
Kurki dokładnie oczyszczamy, a następnie kroimy na mniejsze kawałki.
Zapiekane pomidory z kurką i zacierkami
Pomidorom ścinamy górę, a następnie wydrążamy.
Zapiekane pomidory z kurką i zacierkami
Zacierkę gotujemy al dente zgodnie z zaleceniami producenta.
Zapiekane pomidory z kurką i zacierkami
Łączymy wszystkie składniki i taką masą napełniamy pomidory

Tagi:

sery ser