Joanna84

Joanna84

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 73]

Zapiekane ziemniaczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Świetny dodatek do potraw wegetariańskich i mięsnych.

Zapiekane ziemniaczki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zapiekane ziemniaczki

 

Sposób przygotowania:

Zapiekane ziemniaczki
Ziemniaki obieramy i kroimy w dowolne, nie za grube plastry. Ja robię tak (zwłaszcza, że ostatnio posiadam ziemniaki "kolosy"), że kroję ziemniak na 4 części a potem każdą z nich w plastry. Zazwyczaj przygotowuję je wczesniej, dlatego na zdjęciu są zamoczone w zimnej wodzie aby nie zciemniały. Ziemniaki podgotowujemy w osolonej wodzie. Gdy są juz al dente osączamy ziemniaki i przekładamy na blaszkę. Następnie opruszamy je papryką i suszonym czosnkiem i skrapiamy oliwą. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni dość wysoko, najlepiej na grill z termoobiegiem. Zapiekamy ok 5-10 minut. W zależności jak bardzo mają być przypieczone. Podajemy z czym nam się podoba. Wyborne są z sosem czosnkowym jako zwykla przekąska, lub po prostu z ulubionym ketchupem. Smacznego!
Zapiekane ziemniaczki
Podgotowane ziemniaczki przyprawiamy, skrapiamy oliwą i podpiekamy.
Zapiekane ziemniaczki
Gotowe ziemniaczki podajemy jako część dania wege lub jak na zdjęciu z karkówką.

Tagi:

ziemniaki