Sposób przygotowania:
Zapiekane ziemniaczki
Ziemniaki obieramy i kroimy w dowolne, nie za grube plastry. Ja robię tak (zwłaszcza, że ostatnio posiadam ziemniaki "kolosy"), że kroję ziemniak na 4 części a potem każdą z nich w plastry. Zazwyczaj przygotowuję je wczesniej, dlatego na zdjęciu są zamoczone w zimnej wodzie aby nie zciemniały. Ziemniaki podgotowujemy w osolonej wodzie. Gdy są juz al dente osączamy ziemniaki i przekładamy na blaszkę. Następnie opruszamy je papryką i suszonym czosnkiem i skrapiamy oliwą. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni dość wysoko, najlepiej na grill z termoobiegiem. Zapiekamy ok 5-10 minut. W zależności jak bardzo mają być przypieczone. Podajemy z czym nam się podoba. Wyborne są z sosem czosnkowym jako zwykla przekąska, lub po prostu z ulubionym ketchupem. Smacznego!