agi0911

agi0911

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 100]

Zapiekanka makaronowa z pieczarkami i amarantusem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Zwykłą zapiekankę makaronową urozmaiciłam pestkami słonecznika i ziarnami amarantusa. Wyszła wyborna, bardzo szybko znikła z talerzy domowników.

Zapiekanka makaronowa z pieczarkami i amarantusem

Składniki:

Zapiekanka makaronowa z pieczarkami i amarantusem

 

  • makaron wstążki 300 g
  • pierś z kurczaka 1 sztuka
  • pieczarki 300 g
  • cebula 1 cebula
  • śmietana 200 ml
  • amarantus 2 łyżki
  • przyprawa do kurczaka,
  • czosnek, papryka, pieprz, sól,
  • pestki słonecznika 3 łyżki
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Zapiekanka makaronowa z pieczarkami i amarantusem
Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Pokrojoną pierś z kurczaka posypujemy przyprawami i startym czosnkiem, polewamy odrobiną oleju mieszamy i odstawiamy żeby się przegryzło.

Cebulę drobno siekamy. Pieczarki kroimy na cienkie plasterki.

Pierś z kurczaka, pieczarki i cebulę smażymy, ja delikatnie podlałam wodą, aby mięso nie było suche. Makaron gotujemy, odcedzamy, mieszamy z mięsem, grzybami i słonecznikiem.

Wkładamy do naczynia żaroodpornego. Mieszamy śmietanę z przyprawami i polewamy zapiekankę. posypujemy amarantusem.

Zapiekamy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.