jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Zapiekanka z kaszki kuskus i owoców

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Zapiekanka z kaszki kuskus i owoców to gorący deser, któremu nie sposób się oprzeć

Zapiekanka z kaszki kuskus  i owoców

Składniki:

Zapiekanka z kaszki kuskus i owoców

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z kaszki kuskus i owoców
Jeżyny oczyścić z szypułek, opłukać i osączyć. Brzoskwinie sparzyć, obrać ze skórki, przekroić, wyjąć pestki (2 brzoskwinie i 12 jerzyn odłożyć do dekoracji) W płaskim rondlu zagotować 1/2 szklanki wody z 2 łyżkami cukru. Brzoskwinie pokroić na ćwiartki, włożyć do syropu i gotować na małym ogniu 5 minut. Kuskus wsypać do salaterki. Do mleka wrzucić utłuczony goździk, zagotować je, dodać goracy syrop z gotowania brzoskwiń i zalać mlekiem kaszkę. Mleko powinno pokryć kuskus 1 cm ponad jego powierzchnię. Kaszkę pozostawić do napęcznienia. Żółtka utrzeć z resztą cukru na kogel- mogel. Połączyć z ochłodzoną kaszką. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i ostrożnie wymieszać z kaszką. Naczynie do zapiekania wysmarować 1 łyżką masła. Resztę masła roztopić. Połowę kaszki wyłożyć do formy, skropić połową masła, rozłożyć na niej brzoskwinie i jeżyny, przykryć warstwą kaszki i polać resztą masła. Zapiekać 5 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stop. C. Gotową zapiekankę przybrać odłożonymi świeżymi owocami. Podawać gorącą.