jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Zapiekanka z rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

zapiekanka z rabarbarem to ulubiona zapiekanka z owocami lata

Zapiekanka z rabarbarem

Składniki:

Zapiekanka z rabarbarem

 

  • 80 dag rabarbaru
  • 50 ml soku jabłkowego
  • 9 dag fruktozy
  • płynny słodzik
  • 50 dag twarogu
  • cynamon- szczypta
  • 3 jajka
  • 8 dag herbatników
  • 1/4 litra maślanki

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z rabarbarem
Rabarbar umyć, oczyścić pokroić na małe kawałki. Sok jabłkowy wymieszać z 5 dag cukru oraz słodzikiem. Dodać rabarbar, zagotować na małym ogniu. Odcedzić, osączyć na małym sitku. Twaróg utrzeć z sokiem w którym był gotowany rabarbar, cynamonem, resztą cukru oraz 1 jajkiem. Herbatniki pokruszyć. Żaroodporną formę posmarować tłuszczem. Do tak przygotowanej formy przełożyć warstwami herbatniki, rabarbar i masę twarogową. Pozostałe jajka wymieszać z maślanką i odrobiną słodzika, równomiernie polać warstwę sera. Wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika. Piec 40 minut w temp. 200 stop. C. Podawać na gorąco bezpośrednio po przyżądzeniu.

Tagi:

jajko jajka