edyta337

edyta337

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 72]

Zapiekanka ziemniaczana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i cebulą. To prosty przepis na obiad jednogarnkowy, którego składniki zawsze znajdziemy w domu.

Zapiekanka ziemniaczana Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka ziemniaczana

 

  • 1 kg ziemniaków
  • 300-400 g cienkiej kiełbasy
  • 2 cebulę
  • Olej do smażenia
  • Sól i pieprz
  • Posiekany koperek

Sposób przygotowania:

Zapiekanka ziemniaczana
1. Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki.

2. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.

3. Kiełbasę kroimy w plasterki.

4. Przygotowujemy naczynie żaroodporne i na dno dodajmy olej do smażenia.

5. Kładziemy warstwę z pokrojonych ziemniaków i przyprawiamy solą i pieprzem. 

6. Na ziemniaki nakładamy warstwę z cebuli i następnie warstwę z pokrojonej kiełbasy.

7. Powtarzamy kolejność warstw, aż składnikami wypełnimy naczynie żaroodporne.

8. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy do miękkości ziemniaków.

9. Po upieczeniu wierzch zapiekanki posypujemy posiekanym koperkiem.
Zapiekanka ziemniaczana
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki
Zapiekanka ziemniaczana
Na dno naczynia żaroodpornego kładziemy warstwę z ziemniaków
Zapiekanka ziemniaczana
Na warstwę ziemniaków kładziemy pokrojoną cebulę na zapiekankę
Zapiekanka ziemniaczana
Na warstwę ziemniaków i cebuli dodajemy warstwę z pokrojonej kiełbasy