Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Kolorowa zapiekanka ziemniaczana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Zapiekanka ziemniaczana z wędliną i warzywami jest bardzo smaczna. Rewelacyjnie smakuje z dodatkiem kefiru, maślanki lub zsiadłego mleka.

Kolorowa zapiekanka ziemniaczana Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Kolorowa zapiekanka ziemniaczana

 

Sposób przygotowania:

Kolorowa zapiekanka ziemniaczana
Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Oczyszczoną i umytą fasolkę ugotować na pół miękko w osolonej wodzie, osączyć. Cukinię ze skórką pokroić w kostkę. Kiełbasę bez osłonki pokroić w pół plasterki. Pomidory sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, usunąć nasiona, pokroić w kostkę.

Na rozgrzanej oliwie zeszklić pokrojony por, cebulę i posiekany czosnek. Dodać cukinię, kiełbasę i podsmażyć. Pod koniec wsypać pomidory i smażyć przez kilka minut, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki i ugotować na pół miękko w osolonej wodzie, odcedzić. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, wsypać połowę ziemniaków, oprószyć pieprzem. Wyłożyć przygotowany farsz, wsypać fasolkę szparagową i przykryć pozostałymi ziemniakami.

Po wierzchu zapiekankę oprószyć pieprzem, posypać żółtym serem i ułożyć pomidorki koktajlowe.

Włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i zapiekać około 15-20 minut.
Kolorowa zapiekanka ziemniaczana
Na rozgrzanej oliwie zeszklić pokrojony por, cebulę i czosnek.
Kolorowa zapiekanka ziemniaczana
Dodać pokrojoną cukinię i kiełbasę, podsmażyć.
Kolorowa zapiekanka ziemniaczana
Z pomidorów usunąć skórkę i nasiona, pokroić, podsmażyć.
Kolorowa zapiekanka ziemniaczana
Połowę pół miękkich ziemniaków wsypać do naczynia żaroodpornego, wyłożyć farsz.
Kolorowa zapiekanka ziemniaczana
Wsypać pół miękką fasolkę.
Kolorowa zapiekanka ziemniaczana
Przykryć pozostałymi ziemniakami, oprószyć pieprzem, posypać serem, ułożyć pomidorki.
Kolorowa zapiekanka ziemniaczana
Zapiekać około 20 minut w nagrzanym do 190 stopni piekarniku.