Ania321

Ania321

Złoty Ekspert
[Przepisów: 724]

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Bardzo smaczna zapiekanka ziemniaczana z boczkiem, pieczarkami i papryką, dobrze smakuje posypana natką pietruszki.

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i pieczarkami
Ziemniaki gotujemy przez około 10 minut w osolonej wodzie, następnie kroimy je w plasterki. Pieczarki obieramy, kroimy na plasterki i podsmażamy na maśle. Kroimy w paski boczek i rumienimy go na patelni.

Zdejmujemy, a na tłuszcz po boczku wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i smażymy, aż się zeszkli. W naczyniu żaroodpornym układamy plasterki ziemniaków, na nich kładziemy cebulę razem z tłuszczem.

Kładziemy kolejną warstwę - boczek wymieszany z pieczarkami, a następnie pokrojoną w paski paprykę. Później znów warstwa ziemniaków i reszta papryki.

Dodajemy do śmietany gałkę, sól i pieprz. Mieszamy i wykładamy na zapiekankę. Wierzch posypujemy startym serem.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i pieczarkami
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie i kroimy
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i pieczarkami
Boczek kroimy w paski i podsmażamy na rumiano
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i pieczarkami
Układamy kolejne warstwy składników w naczyniu
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i pieczarkami
Wierzch smarujemy śmietaną z przyprawami