Sposób przygotowania:
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i pieczarkami
Ziemniaki gotujemy przez około 10 minut w osolonej wodzie, następnie kroimy je w plasterki. Pieczarki obieramy, kroimy na plasterki i podsmażamy na maśle. Kroimy w paski boczek i rumienimy go na patelni.
Zdejmujemy, a na tłuszcz po boczku wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i smażymy, aż się zeszkli. W naczyniu żaroodpornym układamy plasterki ziemniaków, na nich kładziemy cebulę razem z tłuszczem.
Kładziemy kolejną warstwę - boczek wymieszany z pieczarkami, a następnie pokrojoną w paski paprykę. Później znów warstwa ziemniaków i reszta papryki.
Dodajemy do śmietany gałkę, sól i pieprz. Mieszamy i wykładamy na zapiekankę. Wierzch posypujemy startym serem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
Zdejmujemy, a na tłuszcz po boczku wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i smażymy, aż się zeszkli. W naczyniu żaroodpornym układamy plasterki ziemniaków, na nich kładziemy cebulę razem z tłuszczem.
Kładziemy kolejną warstwę - boczek wymieszany z pieczarkami, a następnie pokrojoną w paski paprykę. Później znów warstwa ziemniaków i reszta papryki.
Dodajemy do śmietany gałkę, sól i pieprz. Mieszamy i wykładamy na zapiekankę. Wierzch posypujemy startym serem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.