Sposób przygotowania:
Zapiekanka ziemniaczana z szynką
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy obieramy z łupin i kroimy w plastry. Wędlinę wraz z cebulą kroimy w kosteczkę, podsmażamy na oleju.. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem, układamy warstwę ziemniaków, podsmażonych wędlin i ponownie ziemniaków.
W miseczce mieszamy śmietanę z mlekiem i jajkiem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami. Zalewamy zapiekankę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 30 minut.
Po tym czasie posypujemy zapiekankę startym żółtym serem, zapiekamy do roztopienia sera.
Podajemy oprószając posiekanym szczypiorkiem.
W miseczce mieszamy śmietanę z mlekiem i jajkiem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami. Zalewamy zapiekankę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 30 minut.
Po tym czasie posypujemy zapiekankę startym żółtym serem, zapiekamy do roztopienia sera.
Podajemy oprószając posiekanym szczypiorkiem.
Jagodowa
Konczi
Ja również je lubię i polecam, w gruncie one są szybkie i robią się prawie same :) :)
lukrowanepierniczki