Sposób przygotowania:
Zapiekanka ziemniaczana
1. Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki.
2. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
3. Kiełbasę kroimy w plasterki.
4. Przygotowujemy naczynie żaroodporne i na dno dodajmy olej do smażenia.
5. Kładziemy warstwę z pokrojonych ziemniaków i przyprawiamy solą i pieprzem.
6. Na ziemniaki nakładamy warstwę z cebuli i następnie warstwę z pokrojonej kiełbasy.
7. Powtarzamy kolejność warstw, aż składnikami wypełnimy naczynie żaroodporne.
8. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy do miękkości ziemniaków.
9. Po upieczeniu wierzch zapiekanki posypujemy posiekanym koperkiem.
2. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
3. Kiełbasę kroimy w plasterki.
4. Przygotowujemy naczynie żaroodporne i na dno dodajmy olej do smażenia.
5. Kładziemy warstwę z pokrojonych ziemniaków i przyprawiamy solą i pieprzem.
6. Na ziemniaki nakładamy warstwę z cebuli i następnie warstwę z pokrojonej kiełbasy.
7. Powtarzamy kolejność warstw, aż składnikami wypełnimy naczynie żaroodporne.
8. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy do miękkości ziemniaków.
9. Po upieczeniu wierzch zapiekanki posypujemy posiekanym koperkiem.