darmiona

darmiona

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 304]

Zapiekanki ryżowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Rewelacyjne zapiekanki, pikantne-polecam:-)

Zapiekanki ryżowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanki ryżowe

 

  • Na 6 porcji w małych miseczkach:
  • 2 torebki ryżu
  • 3 duże plastry dobrej wędzonej szynki
  • 1 średnia cebula
  • łyżeczka masła
  • 20 deko sera żółtego
  • 3 łyżki ricotty
  • parmezan
  • sól, pieprz, papryka ostra, kurkuma, curry

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanki ryżowe
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, studzimy i wsypujemy do miski. Cebulę kroimy jak najdrobniej i szklimy na maśle, dodajemy do ryżu. Szynkę i ser żółty kroimy w kosteczkę (część sera zostawiamy aby położyć po plasterku na wierzchu zapiekanek), dodajemy do ryżu. Mieszamy wszystko z dodatkiem ricotty. Dodajemy przyprawy w takiej ilości, aby osiągnąć zadowalający stopień pikantności. Żaroodporne miseczki napełniamy ryżową mieszanką, wygładzamy łyżką i układamy ser żółty oraz płatki parmezanu. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (najlepiej z termoobiegiem) aż sery się roztopią.
Zapiekanki ryżowe
Ryż mieszamy z serem i szynką pokrojoną w kosteczkę
Zapiekanki ryżowe
dodajemy zeszkloną na masełku cebulę i mieszamy
Zapiekanki ryżowe
Kukrkuma i curry nadadzą zapiekance koloru
Zapiekanki ryżowe
W zasadzie im więcej sera położymy, tym lepiej