Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Mielone pod sosem z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Mielone kuleczki pod sosem śmietanowo-pomidorowym z pieczarkami i papryką . Całość zapieczone w piekarniku.,

Mielone pod sosem z warzywami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Mielone pod sosem z warzywami

Mięsne kulki

  • 600 g wieprzowej łopatki
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki sarepskiej musztardy
  • 1 czerstwa bułka
  • 2 jajka
  • sól,pieprz do smaku
  • mąka do obtoczenia

Sos

  • 100 ml śmietany 18%
  • 200 ml rosołu
  • 20 g mąki
  • 20 g masła
  • sól,pieprz do smaku
  • 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1 pełna łyżeczka koncentratu pomidorowego

Oraz

Sposób przygotowania:

Mielone pod sosem z warzywami
Mięso wymieszać z jajkami dodać namoczoną i odciśniętą bułkę, obraną, posiekana cebulę i obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Na końcu dodać musztardę i doprawić do smaku.

Formować kuleczki obtaczać w mące i smażyć na oleju. Kulki mięsne przełożyć do naczynia żaroodpornego. Masło roztopić na patelni dodać mąkę i zasmażyć. Następnie bulion wymieszać ze śmietana i wlać do masła , zagotować. Dodać koncentrat wymieszać i doprawić do smaku.

Cebulę obrać i drobno posiekać zeszklić na oleju , dodać obrane i pokrojone pieczarki oraz paprykę. Doprawić do smaku i dusić do miękkości.

Kotlety zalać sosem , posypać warzywami i żółtym serem. Zapiec w piekarniku 20 minut. 
Mielone pod sosem z warzywami
Mięso , cebulę , jajka i bułkę wymieszać. Doprawić
Mielone pod sosem z warzywami
Formować kuleczki obtaczać w mące i smażyć na oleju.
Mielone pod sosem z warzywami
Masło roztopić na patelni dodać mąkę i zasmażyć. Następnie bulion wymieszać ze śmietana i wlać do masła , zagotować
Mielone pod sosem z warzywami
Cebulę obrać i drobno posiekać zeszklić na oleju , dodać obrane i pokrojone pieczarki oraz paprykę
Mielone pod sosem z warzywami
Kotlety zalać sosem , posypać warzywami i żółtym serem.