krzyssiu_o1995

krzyssiu_o1995

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 348]

Zapp czyli tęcza na talerzu

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo dobre polecam wszystkim

Zapp czyli tęcza na talerzu

Składniki:

Zapp czyli tęcza na talerzu

 

  • 1 duże op. okrągłych biszkoptów,
  • 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego,
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 1 szkl. gorącej wody,,
  • 4 różne galaretki o kontrastowych kolorach ( u mnie truskawkowa, gruszkowa, niebioeska - wieloowocowa + jabłkowo-miętowa na wierzch deserku)
  • owoce do dekoracji ( u mnie banany i truskawki)
  • ewentualnie 3-4 łyżki cukru pudru (jeśli ktoś woli słodsze deserki)

Sposób przygotowania:

Zapp czyli tęcza na talerzu
Blaszkę 25x40 cm wyłożyć namoczonymi w kawie biszkoptami. 3 Galaretki rozpuścić w szklance wody każdą. Ostudzić. Mleko Ubić z ewentualnym cukrem pudrem. Ubijać tak długo, aż mleko dwukrotnie zwiększy swoją objętość, a na wierzchu zostanie wyraźny ślad po trzepaczce. Po 1/3 masy dodać do każdej z galaretek. Dokładnie wymieszać. Wylewać na środku blaszki po 3−4 łyżki na przemian (tak jak w przypadku ciasta Zebra). Masa sama rozpłynie się na boki, tworząc kolorowe fale.Wstawić do lodówki na 1−2 godziny. Udekorować owocami. Zalać zimną galaretką przygotowaną według przepisu.Ponownie wstawić do lodówki. Smacznego!PS. Można dodać jeszcze jeden kolor: fioletowy, który powstaje z połączenia galaretki wiśniowej i niebieskiego barwnika.

Tagi:

biszkopt kawa