marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Zawiany serniczek na zimno

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Serniki na zimno mają wiele wariantów w wykonaniu,np. mogą być z galaretkami lub z dodatkami spożywczymi,np.toffi, orzeszki lub czekolada w kostkach.

Zawiany serniczek na zimno

Składniki:

Zawiany serniczek na zimno

 

  • 1 wiaderko twarogu,
  • 200 g.kremówki,
  • fix do kremówki,
  • 5 płatków żelatyny,
  • 1/3 szklanki zimnej wody,
  • 1/2 szklanki szampana lub musującego białego wina,
  • 35 g. orzeszków ziemnych prażonych niesolonych,
  • herbatniki "Oreo" do wyłożenia blaszki tortownicy,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • arkusz pergaminu do tortownicy,
  • tłuszcz do wysmarowania blaszki,

 

Sposób przygotowania:

Zawiany serniczek na zimno
Tortownicę złożyć. Blachę od tortownicy natłuścić lekko margaryną i wyłożyć wyciętym w kółko arkuszem pergaminu. Wypakować herbatniki "Oreo" i wyłożyć nimi dno blaszki, a o- -rzeszkami wysypać szczeliny miedzy ciastkami. Kremówkę ubić na sztywno, dodając szczyptę zagęstnika, aby lepiej się ubiła. Wstawić miskę z ubitą kremówką na 45 min. do lodówki. Żelatynę rozpuścić w szklance z małą ilością zimnej wody. Po wyjęciu wymieszać ją z twarogiem, cukrem,żelatyną oraz szampanem lub winem musującym i wyłożyć masę do tortownicy wyłożonej herbatnikami i orzeszkami. Wstawić ponownie do lodówki na godzinę. Na 5 min. przed podaniem wyjąć i udekorować wierzch sernika pozostałymi orzeszkami i herbatnikami.