nieuchwytna

nieuchwytna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 347]

Kolorowy serniczek na zimno

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Szybki i smaczny serniczek na zimno. Szczególnie lubiany przez młodsze towarzystwo, a wszystko to za sprawą galaretek :)

Kolorowy serniczek na zimno

Składniki:

Kolorowy serniczek na zimno

 

  • 1 op. sernika na zimno
  • 600 ml mleka
  • 1 galaretka turkusowa
  • 1 galaretka agrestowa
  • 2 galaretki truskawkowe
  • + polewa w drażetkach
  • + płatki migdałowe

 

Sposób przygotowania:

Kolorowy serniczek na zimno
1. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na pianę, następnie na przemian dodajemy cukier i żółtka. Na mnniejszych obrotach miksera dosypujemy stopniowo mąki z proszkiem i kakao. Masę przelewamy do natłuszczonej tortownicy i pieczemy ok. 10 minut w 180 stopniach. 2. Galaretkę turkusową i agrestową rozpuszczamy w 450 ml wody każda, czekamy aż stężeje, następnie kroimy w kostkę. 3. Sernik na zimno z torebki miksujemy z 600 ml zimnego mleka. Dodajemy pokrojone galaretki, mieszamy i wylewamy masę na biszkopt, wkładamy do lodówki do stężenia. 4. Truskawkowe galaretki rozpuszczamy w 800 ml wody i czekamy aż lekko zaczną teżeć, wtedy wylewamy je na nasz sernik i wkładamy do lodówki. Po zastygnięciu ozdabiamy go polewą w drażetkach i płatkami migdałowymi.