Sposób przygotowania:
Zawijany torcik
Obie mąki przesiać przez sito. Białka oddzielić od żółtek. Białka wlać do miski robota i ubić je na sztywno z cukrem. Żółtka wymieszać z żółtym barwnikiem i wlać do piany i delikatnie wymieszać. Następnie dodać mąki i również delikatnie połączyć z masą jajeczną. Blachę z wyposażenia kuchenki wyłożyć papierem do pieczenia po czym wyłożyć ciasto i rozsmarować je po całej powierzchni blachy. Blachę z ciastem wstawić do piekarnika na 15 minut i piec w 150 stopniach. Po upieczeniu wyłożyć biszkopt na ściereczkę papierem do góry. Zdjąć papier i wystudzić biszkopt. Herbatniki zmiksować w rozdrabniaczu. Masło stopić w rondelku, wsypać sproszkowane herbatniki i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę wyłożyć do tortownicy o średnicy 23 cm i wyrównać powierzchnię. Na wystudzony blacik z herbatników rozsmarować dwie łyżki marmolady. Resztę marmolady wymieszać z dżemem pomarańczowym i wodą. Zimny biszkopt pokroić na cztery równe paski i ułożyć z powrotem na blachę. Po całej powierzchni pasków biszkoptowych rozsmarować mieszankę marmolady i dżemu i tak na chwilę zostawić a w międzyczasie przygotować masę śmietanową. Zimną kremówkę wlać do wysokiego naczynia i ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Następnie dodać serek mascarpone i połączyć ze sobą. Część białej masy odłożyć a do reszty dodać czerwony barwnik i wymieszać aż masa zmieni kolor. Tak przygotowaną śmietanę podzielić na dwie części. Jedną z nich rozsmarować na paskach biszkoptowych. Pierwszy pasek zwinąć w roladę i ustawić pionowo na środku tortownicy z podstawą herbatnikową. Kolejny pasek obłożyć koliście na pierwszej roladce i postępować tak aż wszystkie paski wykorzystamy. Następnie drugą częścią masy posmarować boki i górę torcika. Boki tortu dookoła obłożyć rurkami. Górę i sam dół udekorować białą śmietaną i posypać cukrem błyszczącym i czekoladą w młynku. Tort wstawić do lodówki na kilka godzin.
przejs
Trochę się nie dziwię, bo mimo,że nie jestem wielką fanką tortów, dostałam slinotoku :)
zewa
Dziękuję :)
IhOt mIcHaL
Babciagramolka
A Ty skąd wiesz ? Zewa dopiero go wstawiła więc nikt nie miał możliwosci upiec i sprawdzić .
Tort Ewci cudny i nie potrzebuje chwalenia na siłę przez kogoś kto na pewno nie próbował zrobić.
Ewciu - sorry ale ten ktoś nie jest w porządku wobec strony stąd moja na niego nagonka.
zewa
Ależ nie masz za co przepraszać, zgadzam się z Twoją wypowiedzią w 100 %. A ja właśnie wróciłam z lasu i jestem po kawałeczku torcika, hi, hi. Zaraz zabieram się za grzyby.
zewa
dziękuję, ale jestem tego samego zdania co Bunia co do oceny przepisu po kilku minutach po wstawieniu go.
gosia56
gusia1000