zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Zawijany torcik

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

postanowiłam spróbować swoich sił przy torcie zawijanym, wyszedł smaczny ale muszę jeszcze dopracować co nie co

Zawijany torcik Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zawijany torcik

 

  • Biszkopt :
  • 6 jajek
  • 7 łyżek mąki tortowej
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szk cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • odrobina żółtego barwnika spożywczego ( użyłam w żelu )
  • Podstawa :
  • 185 g herbatników czekoladowych ( pettitki )
  • 125 g masła
  • Masa :
  • 700 ml śmietany kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru waniliowego
  • odrobina czerwonego barwnika spożywczego ( użyłam w żelu )
  • Dodatkowo :
  • 1 szk marmolady wieloowocowej
  • 4 łyżki dżemu pomarańczowego
  • 2 łyżki przegotowanej zimnej wody
  • Różowy błyszczący cukier
  • czekolada w młynku
  • rurki waflowe

 

Sposób przygotowania:

Zawijany torcik
Obie mąki przesiać przez sito. Białka oddzielić od żółtek. Białka wlać do miski robota i ubić je na sztywno z cukrem. Żółtka wymieszać z żółtym barwnikiem i wlać do piany i delikatnie wymieszać. Następnie dodać mąki i również delikatnie połączyć z masą jajeczną. Blachę z wyposażenia kuchenki wyłożyć papierem do pieczenia po czym wyłożyć ciasto i rozsmarować je po całej powierzchni blachy. Blachę z ciastem wstawić do piekarnika na 15 minut i piec w 150 stopniach. Po upieczeniu wyłożyć biszkopt na ściereczkę papierem do góry. Zdjąć papier i wystudzić biszkopt. Herbatniki zmiksować w rozdrabniaczu. Masło stopić w rondelku, wsypać sproszkowane herbatniki i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę wyłożyć do tortownicy o średnicy 23 cm i wyrównać powierzchnię. Na wystudzony blacik z herbatników rozsmarować dwie łyżki marmolady. Resztę marmolady wymieszać z dżemem pomarańczowym i wodą. Zimny biszkopt pokroić na cztery równe paski i ułożyć z powrotem na blachę. Po całej powierzchni pasków biszkoptowych rozsmarować mieszankę marmolady i dżemu i tak na chwilę zostawić a w międzyczasie przygotować masę śmietanową. Zimną kremówkę wlać do wysokiego naczynia i ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Następnie dodać serek mascarpone i połączyć ze sobą. Część białej masy odłożyć a do reszty dodać czerwony barwnik i wymieszać aż masa zmieni kolor. Tak przygotowaną śmietanę podzielić na dwie części. Jedną z nich rozsmarować na paskach biszkoptowych. Pierwszy pasek zwinąć w roladę i ustawić pionowo na środku tortownicy z podstawą herbatnikową. Kolejny pasek obłożyć koliście na pierwszej roladce i postępować tak aż wszystkie paski wykorzystamy. Następnie drugą częścią masy posmarować boki i górę torcika. Boki tortu dookoła obłożyć rurkami. Górę i sam dół udekorować białą śmietaną i posypać cukrem błyszczącym i czekoladą w młynku. Tort wstawić do lodówki na kilka godzin.
Zawijany torcik
przygotowac ciasto na biszkopt i marmoladę
Zawijany torcik
upieczony biszkopt pociąć na cztery paski i rozsmarować marmoladę oraz śmietanę
Zawijany torcik
paski zawijać pionowo na podstawie z herbatników
Zawijany torcik
tak sie prezentuje tort w całej okazałości